Bu meyvələr xərcənglə mübarizədə faydalıdır

Bu meyvələr xərcənglə mübarizədə faydalıdır

Mütəxəssislər deyirlər ki, bir sıra meyvə və tərəvəzlər xərcəng xəstəliyi ilə mübarizədə faydalıdır. Beləliklə...
Alma- xərçəngin müalicəsində və bu xəstəlikdən qorunmada faydalıdır. Allergiya və ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərdə almadan istifadə etmək məsləhət görülür. Gündə ən az qabıqlı şəkildə 2 alma yemək məsləhətdir.
Nar- tərkibindəki bəzi maddələr qandakı xolesterol və şəkəri tarazlayır. Nar ürək sağlamlığını da qoruyur. Bu səbəblə gündə 1 stəkan təzə sıxılmış nar suyu içilmək və ya da 2-3 dənə nar yemələk məsləhətdir. .
Qara üzüm- son 10 il ərzində əparılan araşdırmalar quru üzümün xərçəngi qabaqlayıcı güçə malik olduğunu ortaya çıxarıb. Bundan başqa, ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə də faydalıdır. Qabıqlı yeyilməsi məsləhətdir, gündə 1-2 stəkan yeyilməsi məsləhətdir.
Böyürtkən- tərkibindəki xüsusi turşu xərçəng hüceyrəlirin öldürür. Böyürtkənin yarpaqları da çox faydalıdır, çay şəklində dəmləyib işmək məsləhətdir.
Albalı - bol miqdarda "flavon" deyilən bir maddəyə sahibdir, bunun da nətiçəsində xərçəngin meydana gəlməsini və inkişaf etməsinin qarşısını alır. Xüsusilə də döş, dəri, ağciyər və qaraciyər xərçənglərində təsirlidir. .
Qarpız-  “A” və “C” vitamini ilə olduqca zəngindir. Tərkibindəki faydalı maddələr bədənin xərçəngə qarşı mübarizəsini artırır, toksik maddələrdən təmizləyir.
Qırmızı turp- Ağciyər xərçəngi riskini azaldır, döş xərçəngindən qoruyur, bol-bol turp salatı yemək məsləhətdir.
Qırmızı bibər- “C” vitamini ilə zəngindir.  “C” vitamini xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alır və immuniteti gücləndirir.
Pomidor- az bişmiş halda yeyilməsi prostat problemlərindən  40% xilas edir. Pomidorun içindəki likopen ağciyər, kolon isə döş xərçənginin qaşsını alır.
Sarımsaq-xərçəngin yayılmasının qarşısını alır. Həm xərçəngə tutulmaqdan qoruyur, həm də xərçəngin müalicəsində istifadə olunur. Heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrə əsasən sarımsaq mədə, döş, bağırsaq, yemək borusu, prostat və dəri xərçənglərində şişlərin meydana gəlməsini və irəliləməsinə maneə yaradır. Hər gün 2-3 diş çiy sarımsaq yeyək faydalıdır.
Kök- gündə 2 stəkan kök suyu içmək, prostat xərçəngindən 20% qoruyur. Kökün içində “betakaroten” adlanan çox faydalı bir maddə var ki, bu da ağız, yemək borusu və mədə xərçəngində də qoruyucu təsiri gücünə malikdir./
Mənbə.maide.az
568 Views